perjantai 15. maaliskuuta 2013

Pupusämpylät

Sisko oli naamakirjassa  tykännyt sivustosta, jossa oli tämän näköisiä pupusämpylöitä!
Olivat niin syötävän suloisen näköisiä,  että oli ihan pakko leipoa.
pupusämpylät.jpg


Saksilla leikkasin korvat..


..pippurin puolikkaista tein silmät..
(kun ei ollut muita siemeniä kotona)

Lastenjuhlat lähestymässä, mutta pää lyö tarjoilujen suhteen tyhjää? Tässä olisi hieman vinkkiä pupujen muodossa.


5 dl
vettä tai maitoa
50g tuorehiivaa
 1 rkl sokeria
  2 tl suolaa
  n.12- 13 dl vehnäjauhoja (Osan vehnäjauhoista voi korvata sämpyläjauhoilla)
3 rkl rypsiöljyä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen tai maitoon. Lisää suola sekä sokeri.
Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista ja sen jälkeen kaada sekaan öljy.
Lisää loput jauhot ja alusta taikinaksi.
Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä.
Tee taikinasta pitkä pötkö ja leikkaa siitä tasakokoisia palasia. Pyörittele ne pallukoiksi.
Leikkaa pupuille korvat ja tee silmät!
Anna niiden kohota  noin puoli tuntia ennen paistamista.. leivinliinan alla.
Voitele sämpylät maidolla. Paista 225 asteessa noin 10-12 minuuttia.

Tässä toinen ohje:

5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 rkl juoksevaa hunajaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
3 dl täysjyvävehnäjauhoja

75 g voita sulatettuna
Voiteluun
maitoa

Valmistusohje: 

1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Murustele joukkoon hiiva ja anna sen liueta. Lisää suola ja hunaja. Lisää vähitellen alustaen jauhot. Alusta taikinaan jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa voisula. Jätä taikina melko pehmeäksi, niin saat kuohkeita sämpylöitä. Peitä kulho keittiöpyyhkeellä. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi (noin 40 minuuttia).

2. Jaa taikina 24 osaan. Tällöin saat pienehköjä sämpylöitä. Voit halutessasi tehdä sämpylöistä myös isompia. Pyörittele paloista soikeahkoja palloja. Kohota noin 20 minuuttia keittiöpyyhkeen alla.

3. Leikkaa kohonneisiin sämpylöihin saksilla pupuille korvat. Tee grillitikulla reiät silmiksi. Voit käyttää silminä myös valkopippureita. Voitele pupusämpylät halutessasi maidolla.

4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kotivinkki!


Ihanaa kevään odotusta kaikille. 
Tuhannesti kiitoksia kaikille mukavista kommenteista<3

-tuta-