keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Pullapitkoja


Selailin mun vanhan keittokirjan pitko-ohjeita ja huomasin, että enpä ole aikoihin tehnyt pitkoja tällä tyylillä.





Pullataikinan kaulin levyksi ja levitin omena/kaneli marmeladia  päälle!
Sitten pyöritin sen rullalle ja aloin leikkelemään..


 ..knaps..
 Siivut asettelin vuoronperään kummallekin puolelle..

(kuten huomaatte toisessa päässä on luumumarmeladia)
.. voitelin pitkon munalla..  ja paistoin 200 asteessa noin 20min
 (tästä pitkulaisesta tuli kaksi pitkoa)


..päälle pursotin hieman sokerikuorrutetta.

5 dl maitoa
50 g hiivaa (tuore)
1-2 tl suolaa
1-2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n.15dl vehnäjauhoja
n.100-200 g voita tai margariinia
Valmistusohje


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen, aluksi vatkaten, jotta ilmaa sitoutuu taikinaan. Alusta taikina hyvin vaivaten. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppupuolella. Laita taikina peitettynä kohoamaan lämpimään, vedottomaan paikkaan. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota se leivinpöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Leivo taikinasta haluamasi muotoisia pullia. Kohota pullat kaksinkertaisiksi, voitele ne munalla ja koristele raesokerilla ennen paistamista. Paista pikkupullat ja pienet leivonnaiset n. 225-asteisen uunin keskitasolla 5-10 min. Paista pitkot ja muut isommat vehnäleivät n. 200-asteisen uunin alatasolla 20-25 min. 


Oikein mukavaa keskiviikkoa kaikille!