maanantai 25. syyskuuta 2017

Herkullinen kanttarellipiirakka

Pirteää syksyistä maanantaita sinulle!



Pohja:
3 1/2dl vehnäjauhoja
1/2dl Pirkka kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 1/4dl rypsiöljyä
1/2dl kylmää vettä

Pohja: K-ruoka.. Täyte: sovellettu!

Periaatteessa täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, grillattua kanaa, kinkkusuikaleita, pekonia sieniä.. vain mielikuvitus on rajana.

Täyte:
5-6dl kantarelleja
1(n. 120 g) iso sipuli hienonnettuna
2  kananmunaa
2dl kaurakermaa
ripaus mustapippuria
1rkl hienoksi pilkottua tilliä
5 pilkottua minitomaattia
Pinnalle muutamia pilkottuja juustonpalasia

Valmistus:
30 - 60 min
Mittaa jauhot ja rasva monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä kone niin, että tulee murumainen seos. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään.
Puhdista kanttarellit ja paloittele niitä hieman. Hienonna kuorittu sipuli.
Laita sipuli pannulle kuullottumaan. Lisää myös kanttarellit ja hauduta kuumalla pannulla niin, että neste haihtuu lähes kokonaan.
Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225 asteessa. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen.
Levitä sieni-sipuliseos ja pilkotut tomaatit pohjan päälle. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta seos mustapippurilla ja tillillä. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle juustonpalaset.
Paista piirakkaa vielä noin 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt. Tarjoa sienipiirakka salaatin kanssa.



Olen ”perintönä” saanut sepelvaltimotaudin tai ainakin uskon niin. Turhan moni sukumme jäsen isänpuolelta.. on kuollut sydän- ja verisuonisairauksiin, liian aikaisin. Itse lopetin kovien rasvojen käytön ruoanlaitossa jo parikymmentä vuotta sitten.  Mutta leivonnassa ikävä kyllä, käytän vielä voita tai margariinia. Yleensä, kun näen reseptejä esim. missä on käytetty rypsiöljyä tai vastaavaa, niin tallennan ne myöhempää käyttöä varten. Vielä kun joku keksisi makoisan kermakakun, missä ei olisi kolesterolia, niin avot.

Olen itse kulinaristi ja tykkään hyvistä kermaisista ruoista, jälkkäreistä, leivonnaisita jne. Nyt sitten joudun pitämään suuni ristissä kuin jänis.. siinä välillä epäonnistuen.😓

Mukavaa alkavaa viikkoa sinne❤
-tuta-