maanantai 1. heinäkuuta 2013

Kesän herkku.. marjaisa Brita-torttu

Kaiken tikuttelun ja koukuttelun välillä oli ihan mukava leipoa.


Mummon kuopus täytti 13 vuotta 25.6 ...
Paljon onnea Joonalle:)


Tänään sitten päästiin viettämään syntymäpäiviä,  kun hän palasi kotiin  Jyväskylän Beach Volley Junior Tourista.


Niin rapea ja suussasulavan hyvääää..

 Kakkupohja
Ohje:Maku.fi
 150 g leivontamargariinia (rasvaa 80 %)

 1 1/2 dl sokeria

4 kpl keltuaista

2 dl vehnäjauhoja 

2 tl leivinjauhetta

1 1/2 dl kevytmaitoa


Marenki


4 kpl valkuaista

2 dl sokeria

3/4 dl mantelilastuja (jätin pois)



Täyte

 2 dl kuohukermaa

250 g maitorahkaa

1/2 dl sokeria

 2 tl vanilliinisokeria


10 dl mansikoita


Näin Maku.fi ohjeistaa   
Napauta kananmuna kulhon reunaan, jolloin kuori menee sopivasti säröille. Tartu peukaloilla särökohtaan ja avaa muna siten, että keltuainen jää toiseen kuorenpuolikkaaseen. Valuta valkuainen kulhoon siirtelemällä varovasti keltuaista kuoresta toiseen. Varo, ettet puhkaise keltuaista. Silloin sitä valuu helposti myös valkuaisen joukkoon, eikä valkuaisista  synny hyvää vaahtoa. Jos niin kuitenkin käy, joudut käyttämään munan johonkin muuhun tarkoitukseen ja aloittamaan alusta. Erottele siis keltuaiset juomalasiin ja kerää valkuaiset yksi kerrallaan vatkauskulhoon. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Helpoimmin se käy sähkövatkaimella. Jos unohdit ottaa voipaketin huoneenlämpöön, tee näin. Ota rasvapaketista taikinaan tarvittava määrä. Vedä siitä juustohöylällä ohuita lastuja ja sijoittele ne löyhästi sinne tänne taikinakulhoon. Pane kulho aurinkoiseen tai muuten vaan lämpöiseen paikkaan, niin rasva muuttuu vatkattavan pehmeäksi tuota pikaa. Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja siivilöi jauhoseosta maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Jauhosiivilän virkaa toimittaa myös ihan tavallinen siivilä. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle nuolijaa apuna käyttäen. Pese ja kuivaa kakkutaikinaiset vispiläkoukut huolellisesti ennen kuin ryhdyt vatkaamaan marenkia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Levitä marenkiseos taikinan päälle puhtaalla nuolijalla. Ruokalusikan selkäpuolella saat muotoiltua kauniita marenkiaaltoja. Ripottele mantelilastut pinnalle ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut. Anna kakkulevyn jäähtyä ja leikkaa se sitten kahtia. Nosta toinen levy tarjoiluastialle. Vatkaa kerma vaahdoksi. Muista 4K-periaate: kuohu, kylmä, kuiva ja kapea! Siis kuohukerman rasvamäärä on riittävä, jotta kerma ylipäätään vatkautuu vaahdoksi. Kasvirasvapohjaiset vaahtoutuvat valmisteet ovat luku erikseen. Vaahtoutuvat versiot ilmenevät pakkausteksteistä ja niitä voit käyttää kuohukerman sijaan. Kerman on oltava mahdollisimman kylmää. Tapahtumalle on eduksi, että olet jäähdyttänyt myös vatkaimet ja kulhon jääkaapissa etukäteen. Kuivalla tarkoitetaan sitä, että ne käytössä olleet vatkaimet ja kulho pitää pestä ja kuivatakin huolellisesti ennen kerman vaahdottamista. Kapeassa kulhossa kerma vaahtoutuu nopeammin kuin laakeassa. Muovinen mehukannu toimii hyvin. Kumoa purkillinen maitorahkaa kulhoon ja sekoita sen joukkoon sokeri ja vanilliinisokeri. Sekoita kermavaahto  rahkaseokseen kevyesti nostellen. Levitä täyte pohjalevylle, viipaloi mansikat päälle ja nosta toinen kakkulevy päälle. Koristele vielä kakun pinta mansikoilla ja säilytä viileässä herkutteluhetkeen asti.

-Tuta-