maanantai 26. syyskuuta 2016

Etikkapunajuuret

Kun keittiössä tuoksuu säilötyt punajuuret.. ulkona on syksy ja ruska kauneimmillaan.  Vielä on sen verran lämmintä, että on ihanaa olla ulkona auringon paistaessa. Iltaisin on mukava sytytellä tuikkuja palamaan parvekkeelle ja pöydille ja nauttia niiden tuomasta tunnelmasta. On se vaan niin upeaa, kun meillä on neljä vuodenaikaa.

Tänään minä olen säilönyt punajuuria ja esikeittänyt porkkanoita, pakastimeen.Ohje; vanha keittokirja

3 kg punajuuria

Mausteliemi:
1 l vettä tai keitinlientä

3 dl sokeria

1 rkl suolaa

10 kpl neilikoita

10 kpl valkopippuria

5 dl väkiviinaetikkaa

Punajuurien päälle: 1 pala piparjuurta/noin 35g

Puhdista ja huuhdo punajuuret, älä katkaise juuria. Keitä ne pehmeiksi vedessä (keitin vajaan tunnin)

Vedä kuori pois juoksevan, kylmän vesihanan alla. Lado ne joko kokonaisina, lohkoina tai viipaleina puhtaisiin lasitölkkeihin.

Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia, lisää etikka ja kiehauta liemi, kaada se kuumana punajuurien päälle tölkkeihin. Anna punajuurien jäähtyä. Kuori piparjuuri, leikkaa se palasiksi ja lisää muutama palanen punajuurien väliin, tölkkeihin. Sulje tölkit ja säilö viileässä. 
Helpoin tapa säilöä punajuuret, on tehdä liemi ja lisätä siihen valmis mausteseos.

noin 3 kg punajuuria
Liemi:

4 dl etikkaa (10 paino-%)
1-1 1/2 dl sokeria
1 l vettä
1 pussi mausteseosta punajuuren säilöntään

Keitä hyvin pestyt punajuuret kypsiksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä ja kuori. Pane punajuuret puhtaisiin tölkkeihin, pienet punajuuret kokonaisina, isot viipaleina tai lohkoina. Kiehauta liemi ja kaada se kuumana punajuurien päälle. Sulje tölkit, jäähdytä huoneen lämmössä ja säilytä viileässä.Me ollaan ukkokullan kanssa punajuurien suurkuluttajia, tuo kolme kiloa ei pitkälle riitä. Lisää pitää vielä säilöä! Punajuuret ovat todella herkullinen lisä ruokalautasella. Minulla on myös tapana laittaa punajuuriviipaleita leivän päälle, leikkeleen sijasta.  Herkku, jota en voi vastustaa.


Nautitaan syksyn antimista!
-tuta-