Kun keittiössä tuoksuu säilötyt punajuuret.. ulkona on syksy ja ruska kauneimmillaan. Vielä on sen verran
lämmintä, että on ihanaa olla ulkona auringon paistaessa. Iltaisin on mukava sytytellä tuikkuja palamaan parvekkeelle ja pöydille ja nauttia niiden tuomasta tunnelmasta. On se vaan niin upeaa, kun meillä on neljä vuodenaikaa.
Tänään minä olen säilönyt punajuuria ja esikeittänyt porkkanoita, pakastimeen.
♥
Ohje; vanha keittokirja
3 kg punajuuria
Mausteliemi:
1 l vettä tai keitinlientä
3 dl sokeria
1 rkl suolaa
10 kpl neilikoita
10 kpl valkopippuria
5 dl väkiviinaetikkaa
Punajuurien päälle: 1 pala piparjuurta/noin 35g
Puhdista ja huuhdo punajuuret, älä katkaise juuria. Keitä ne pehmeiksi vedessä (keitin vajaan tunnin)
Vedä kuori pois juoksevan, kylmän vesihanan alla. Lado ne joko kokonaisina, lohkoina tai viipaleina puhtaisiin lasitölkkeihin.
Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia, lisää etikka ja kiehauta liemi, kaada se kuumana punajuurien päälle tölkkeihin. Anna punajuurien jäähtyä. Kuori piparjuuri, leikkaa se palasiksi ja lisää muutama palanen punajuurien väliin, tölkkeihin. Sulje tölkit ja säilö viileässä.
Helpoin tapa säilöä punajuuret, on tehdä liemi ja lisätä siihen valmis mausteseos.
noin 3 kg punajuuria
Liemi:
4 dl etikkaa (10 paino-%)
1-1 1/2 dl sokeria
1 l vettä
1 pussi mausteseosta punajuuren säilöntään
Keitä hyvin pestyt punajuuret kypsiksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä ja kuori. Pane punajuuret puhtaisiin tölkkeihin, pienet punajuuret kokonaisina, isot viipaleina tai lohkoina. Kiehauta liemi ja kaada se kuumana punajuurien päälle. Sulje tölkit, jäähdytä huoneen lämmössä ja säilytä viileässä.
Me ollaan ukkokullan kanssa punajuurien suurkuluttajia, tuo
kolme kiloa ei pitkälle riitä. Lisää pitää vielä säilöä! Punajuuret ovat todella herkullinen lisä ruokalautasella. Minulla on myös tapana laittaa punajuuriviipaleita leivän päälle, leikkeleen
sijasta. Herkku, jota en
voi vastustaa.
Nautitaan syksyn antimista!
-tuta-