torstai 11. marraskuuta 2010

Kadonnut
 Syöpä


"Täysin yllättäen, ilman ennakkovaroitusta,
elämän lahja.
Otti ja karkasi kuin koira narusta.
Salaa ja epäreilusti."


Tältä minusta tuntui viimeiset kaksi viikkoa, mutta nyt leikkauksen jälkeen,  nämä sanat lohduttavat "Totuus on se, että syöpä on sairaus muiden joukossa ja pahamaineisuudestaan huolimatta usein voitettavissa"
(Toivon ja liitän käteni yhteen.. että minäkin kuulun niihin voittajiin)
Nyt sitten mennään valoisin mielin eteenpäin.


Lainaukset Selviytyjän matkaoppaasta

Rintasyöpä


21.10.2010
Mammografian uusintakäynti, katsottiin myös ultralla.. löydös, 6x8mm kasvain.. otettiin myös ohutneulanäyte. Lääkäri puhui jo syövästä.


27.10 Lääkäri soitti… oli löytynyt pahalaatuinen kasvain.


5.11 Käynti Tyksissä. Lääkäri kertoi, että suunnitelmissa oli rinnan osapoisto ja vartijaimusolmukkeiden poisto.


10.11 Leikkaus suoritettiin.. seuraavana päivänä pääsin kotiin.1.12 Jälkitarkastus.. leikkaus oli onnistunut hyvin, ei etäpesäkkeitä imusolmukkeissa.


Dg: C50.41 carcinoma ductale mammae 1.sin. pT1bN0M0 gradus 3, ER 0 %, PgR  60%, Ki-67 70%, HER2 neg. Siis nopeasti leviävä ja huonoennusteinen rintasyöpä:/

 11.1.2011
Käynti lääkärivastaanotolla ja sädehoidon suunnittelu.  Viiden vuoden lääkitys tulee sädehoidon jälkeen.
14.1 Keuhkojen kuvantaminen
17.1 Sädehoito Tyksissä  -1.3. asti, jokainen arkipäivä:-/
7.3 Tänään alkoi viiden vuoden estolääkitys, rintasyövän uusiutumisvaaran vähentämiseksi. (Femar)
24.5.2012
Käynti Tyksin laboratoriossa,, otettiin  B-PVK+T ja MODULHEPA (katsotaan munuaisten ja maksan toiminta ja veren- valko ja punasolut!

27.5 OlinTyksissä syöpähoitajan luona…maksa, munuais ja veriarvot ovat hyviä.. rinnoista ja kainaloista ei löytynt mitään epäilyttävää 

Syömieni  lääkkeiden haittavaikutukset ovat onneksi niin lieviä, että niiden kanssa pystyn elämään. Seuraava käynti on sitten vuoden päästä!

25.7-29.7. 2012 Sopeutumisvalmennuskurssi Meri-Karinassa


Meri-Karinassa alkaa elokuussa vertaistapaamset!

21.5.2013
Ultra, mammografia ja tomografia sekä verinäytteet: Tyksissä)
30.5. Syöpälääkärillä käynti.. kaikki hyvin..    Letrozoli vaihdettiin Tamofeniin.
26.9 Lopetin Tamofenin 20mg syönnin, sivuoireiden vuoksi..sain pahoja hikikohtauksia ja sydänoireita ...viikon lääke paussi!
3.10 Aloitin Aromasin 25mg syönnin, hikoilu on jo helpottunut ja sydämeen sain beetasalpaajaa!

22.5.2014
Mammografia ja Ultra Tyksissä.. kaikki hyvin. Rintasyöpä ei ole uusiutunut.
Kyllä näissä tarkastuksissa on hirvittävä jännitys ja suoranaisesti pakokauhu päällä. Kun lääkäri kysyi minulta koska olen sairastunut rintasyövän, niin vastasin hänelle -80 luvulla :o Siitä voitte arvata kuinka paljon pääni on ollut sekaisin!! vuonna 2010 se oli!

2.6.2015
Viides ja viimeinen seuranta kuvantaminen Tyksissä.. kaikki hyvin, näinköhän selvisin syövästä. Nyt sitten vuositarkastukset siirtyvät terveyskeskuksen puolelle.


Viides ja viimeinen rintojen vuositarkastus oli eilen, onneksi ei mitään syöpään viittaavaa löytynyt. Ikävä kyllä kaikki eivät saa tätä ilouutista.
 ”Suomen syöpärekisterin tilastoissa vuosina 2007-2009 seuratuista rintasyöpäpotilaista viiden vuoden elossaololuku on 89%. Valtaosa rintasyövän uusiutumista tulee ensimmäisen viiden vuoden aikana, minkä jälkeen uusiutuminen on harvinaista”.
Minun rintasyöpäni onneksi huomattiin varhaisessa vaiheessa.  Se ei ollut levinnyt imusolmukkeisiin, vaikka oli laadultaan ärhäkkä ja huonoennusteinen. Rinnasta leikattiin vain pieni pala pois ja 6 viikon sädehoito tuli päälle.
Estrogeeniestolääkityksen sain viideksi vuodeksi. Ensimmäisen vuoden söin Femaria, toisen vuoden Letrozolea ja nyt lääkityksenä on Aromasin.  Nämä ovat tehokkaita ja hyviä rintasyövän estolääkkeitä..  mutta ne sivuoireet! Harvemmin kuulee kenenkään valittavan niistä ja varmaan kaikki eivät edes saa niitä.
Mutta, pahaa pelkään että sairastamani lonkan nivelrikko, vatsan happovaivat, painonnousu, hikoilu ja huonot hiukset  ovat seuraukset näistä lääkkeistä. 
Myös jotain muuta, hyvin tärkeää hävisi minusta lääkkeiden myötä. Jonkinlainen sisäinen sädehtivä kipinä, se jokin on poissa.
Kuitenkaan, en ole kertaakaan harkinnut estrogeeniestolääkityksen lopettamista! Viimeisen pillerin otan 28.2.2016.

Kun syöpä on kerran lyönyt sen mustan tahraavan leiman sieluun, voiko sen jättää taakseen ja alkaa elämään normaalia elämää, niin kuin sitä ei olisi ollutkaan?  

Niinpä, onko minulla helpottunut olo? Taidan olla vaan se vaikea tapaus, jolle kaikki jää korvien väliin. Tämänhetkinen olotilani on kaikesta huolimatta hyvin onnellinen.
Muut sairaudet:

2006 diagnoosi: Sisäkorva Tinnitus.. välillä päässäni soi niin lujaa, etten meinaa omia ajatuksiani kuulla.
12.3.2013 diagnoosi: Kroonisesti ärtynyt suoli 
3.6.2014  diagnoosi: lonkan vaikea nivelrikko 
18.6. 2014 diagnoosi: Sepelvaltimotauti,  sydämeen laitettiin kaksi stenttiä ja tehtiin pallolaajennus.
29.7.2015 Lonkan tekonivelleikkaus, joka onnistui hyvin.
15.7.2019 diagnoosi:Myasthenia gravis