Tässä olen miettinyt meidän jouluruokia ja sitä, miten jotkut ruoat
tarttuvat mukaan, kuin huomaamatta.
Ruotsissa asuessamme 70-80 -luvuilla, joulupöytäämme kuului Janssonin
kiusaus ja lihapullat. Kun muutimme suomeen perinne jatkui. Tyttärilläni on
tapana sanoa, että joulu ei tule ilman Janssonia. Niin ja
tietysti meidän joulupöytään kuuluvat myös lipeäkala, kinkku, lohi, salaatit,
rosolli ja kaikki muut laatikot.
Janssonin kiusaus
4–6 annosta
1 kg kiinteitä perunoita
2 rasiaa (à 100 g) anjovisfileetä ja 1 fileerasian liemi
2 keltasipulia
4–5 dl kermaa
Lisäksi:
voita tai margariinia vuoan voiteluun ja nokareiksi pinnalle, sekä 1 rkl korppujauhoja pinnalle.
Kuori, suikaloi ja huuhtele perunat, painele kuivaksi
talouspaperilla. Kuori ja silppua sipulit.
Laita puolet perunasuikaleista laidallisen, voidellun
uunivuoan pohjalle. Levitä perunoiden päälle omiksi kerroksikseen silputtu
sipuli ja anjovisfileet.
Lisää päällimmäiseksi loput perunasuikaleet.
Yhdistä anjovisliemi ja kerma ja valuta liemi perunoiden
päälle niin, että ne juuri peittyvät. Lisää voinokareet ja ripottele pinalle korppujauho.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa suunnilleen 45-50 minuuttia.
Kunnes perunat ovat kypsiä ja kiusauksen pinta
on rapea ja ruskettunut. Kiusaus on valmis, kun kerma on muuttunut
kastikemaiseksi.
Vinkki: Perunat ja sipulit voit korvata valmiilla peruna-sipulisekoituksella (pakaste) 2 pussia a 500g
Minä kiitän teitä tästä vuodesta, rakkaat ystävät. Kiitokset myös ihanista kommenteista. Niitä luen aina suurella ilolla.
Happy New Year 2018!
Onnellista Uutta Vuotta 2018
Terkuin
-Tuta-