sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Janssonin kiusaus


Joulu meni menojaan, vielä on pieni hetki tätä vuotta jäljellä. Jouluaattona meillä ei ollut lunta ja nyt näyttää siltä, että myös vuosi vaihtuu lumettomana.
janssonin-kiusaus.jpg

Tässä olen miettinyt meidän jouluruokia ja sitä, miten jotkut ruoat tarttuvat mukaan, kuin huomaamatta.  Ruotsissa asuessamme 70-80 -luvuilla, joulupöytäämme kuului Janssonin kiusaus ja lihapullat. Kun muutimme suomeen perinne jatkui. Tyttärilläni on tapana sanoa, että joulu ei tule ilman Janssonia.  Niin ja tietysti meidän joulupöytään kuuluvat myös lipeäkala, kinkku, lohi, salaatit, rosolli ja kaikki muut laatikot.

Janssonin kiusaus

4–6 annosta
1 kg kiinteitä perunoita
2 rasiaa (à 100 g) anjovisfileetä ja 1 fileerasian liemi
2 keltasipulia
4–5 dl kermaa
Lisäksi:
voita tai margariinia vuoan voiteluun ja nokareiksi pinnalle, sekä 1 rkl korppujauhoja pinnalle.

Kuori, suikaloi ja huuhtele perunat, painele kuivaksi talouspaperilla. Kuori ja silppua sipulit.
Laita puolet perunasuikaleista laidallisen, voidellun uunivuoan pohjalle. Levitä perunoiden päälle omiksi kerroksikseen silputtu sipuli ja anjovisfileet.
Lisää päällimmäiseksi loput perunasuikaleet.
Yhdistä anjovisliemi ja kerma ja valuta liemi perunoiden päälle niin, että ne juuri peittyvät. Lisää voinokareet ja ripottele pinalle korppujauho.
Paista uunin keskitasolla 200 asteessa suunnilleen 45-50 minuuttia. 
Kunnes perunat ovat kypsiä ja kiusauksen pinta on rapea ja ruskettunut. Kiusaus on valmis, kun kerma on muuttunut kastikemaiseksi.
Vinkki: Perunat ja sipulit voit korvata valmiilla peruna-sipulisekoituksella (pakaste) 2 pussia a 500g
Jansoninkiusaus.jpg

Kyllä me Janssonin kiusausta juhannuksenakin syödään!Minä kiitän teitä tästä vuodesta, rakkaat ystävät. Kiitokset myös ihanista kommenteista. Niitä luen aina suurella ilolla. 

Happy New Year 2018!
Onnellista Uutta Vuotta 2018  
 Terkuin
-Tuta-