Meidän alkukesän kohokohta lähestyy ja sen huomaa keittiössä
leijailevista tuoksuista. Meille on myös tulossa vieraita, joten minä olen
uppoutunut leipomaan, pitäähän sitä tarjottavaa olla edes hiukan. Lapsenlapseni juhliin lupasin tehdä muutaman kakun ja ylioppilaspikkuleipiä, nehän kuuluvat tietenkin ylioppilasjuhlien kahvipöytään.
Vaalea pikkuleipätaikina
2 1/2 dl sokeria
150 g voita, huoneenlämpöistä
1 kananmuna
1/2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
noin 6-6 1/2
vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
Vatkaa sokeri, voi, muna, kerma ja vaniljasokeri kuohkeaksi
vaahdoksi.
Lisää jauhoihin leivinjauhe. Sekoita seos taikinaan
vähitellen. Lisää tarvittaessa jauhoja, kunnes taikina on sopivaa. Sekoita
taikina pehmeäksi taikinaksi.
Anna taikinan levätä jääkaapissa 2-4 tuntia ennen kaulimista.
Kauli jauhotetulla alustalla taikinasta noin puolen sentin paksuinen levy. Ota
levystä pyöreällä pienellä muotilla kiekkoja (Ø 4 cm) ja nosta ne leivinpaperin
päälle uunipellille. Paista pikkuleipiä 200 asteessa, noin 5-8 minuuttia
(koosta riippuen), kunnes niiden reunat ovat vaalean kullanruskeat. Anna
jäähtyä ja koristele haluamallasi tavalla.
100g taloussuklaata
kultakuulia
kultakuulia
Sulata suklaa vesihauteessa. Kasta pikkuleivän reuna
suklaaseen. Paina siihen heti kultakuula lyyraksi. Asettele suklaareunaiset
pikkuleivät ritilän reunalle kuivumaan.
Valmiit pikkuleivät säilytetään jääkaapissa ja otetaan esille juuri ennen tarjoilua.
Vinkki:
Nautitaan kesästä.. se on vain kerran vuodessa!
Näkyillään
Näkyillään
-tuta-