Kun keittiössä tuoksuu säilötyt punajuuret.. ulkona on syksy ja ruska kauneimmillaan. Vielä on sen verran
lämmintä, että on ihanaa olla ulkona auringon paistaessa. Iltaisin on mukava sytytellä tuikkuja palamaan parvekkeelle ja pöydille ja nauttia niiden tuomasta tunnelmasta. On se vaan niin upeaa, kun meillä on neljä vuodenaikaa.
Tänään minä olen säilönyt punajuuria ja esikeittänyt porkkanoita, pakastimeen.
♥
Ohje; vanha keittokirja
3 kg punajuuria
Mausteliemi:
1 l vettä tai keitinlientä
3 dl sokeria
1 rkl suolaa
10 kpl neilikoita
10 kpl valkopippuria
5 dl väkiviinaetikkaa
Punajuurien päälle: 1 pala piparjuurta/noin 35g
Puhdista ja huuhdo punajuuret, älä katkaise juuria. Keitä ne pehmeiksi vedessä (keitin vajaan tunnin)
Vedä kuori pois juoksevan, kylmän vesihanan alla. Lado ne joko kokonaisina, lohkoina tai viipaleina puhtaisiin lasitölkkeihin.
Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia, lisää etikka ja kiehauta liemi, kaada se kuumana punajuurien päälle tölkkeihin. Anna punajuurien jäähtyä. Kuori piparjuuri, leikkaa se palasiksi ja lisää muutama palanen punajuurien väliin, tölkkeihin. Sulje tölkit ja säilö viileässä.
Helpoin tapa säilöä punajuuret, on tehdä liemi ja lisätä siihen valmis mausteseos.
noin 3 kg punajuuria
Liemi:
4 dl etikkaa (10 paino-%)
1-1 1/2 dl sokeria
1 l vettä
1 pussi mausteseosta punajuuren säilöntään
Keitä hyvin pestyt punajuuret kypsiksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä ja kuori. Pane punajuuret puhtaisiin tölkkeihin, pienet punajuuret kokonaisina, isot viipaleina tai lohkoina. Kiehauta liemi ja kaada se kuumana punajuurien päälle. Sulje tölkit, jäähdytä huoneen lämmössä ja säilytä viileässä.
Me ollaan ukkokullan kanssa punajuurien suurkuluttajia, tuo
kolme kiloa ei pitkälle riitä. Lisää pitää vielä säilöä! Punajuuret ovat todella herkullinen lisä ruokalautasella. Minulla on myös tapana laittaa punajuuriviipaleita leivän päälle, leikkeleen
sijasta. Herkku, jota en
voi vastustaa.
Nautitaan syksyn antimista!
-tuta-
Ihana ohje! Ja itsetehtynä varmasti parempaa, kuin kaupan.
VastaaPoistaMinä tykkään niin paljon punajuuresta. Mutta olenkin ainoa perheestä,
joka sitä syö.
Kivaa illan jatkoa sinulle!
Sama juttu. Meillä syödään enemmän kun kerkiin säilöä. Punajuuret ovat vielä maassa,täällä sen verran tuo syksy hinaa perässä kun siellä, mutta edessä urakka on. Kyllä omat punajuuret on hyviä!
VastaaPoistaPunajuuret ovat ihana herkku ja niistä saa tehtyä monenlaista suussasulavaa.
VastaaPoistaPunajuuria aion myös säilöä, niitä ei tänä vuonna ollut kasvussa mutta onneksi niitä saa tuoreena kaupasta, ihania ja raikkaita!
VastaaPoistaPunajuuret on kyllä ihania, tuli ihan vesi kielellä noita kuviasi katsoessa.
VastaaPoistaKiitos tästä ohjeesta olen säilönyt itsekin tykkään punajuurista:)
VastaaPoistaMäkin keitän huomenna punajuuria, mutta me syömme ne heti.
VastaaPoistaKiitos ohjeesta! Täytyy pitää tallessa, jos joskus vaikka innostun säilömään.
VastaaPoistaSama täällä...etikkapunajuuret ovat suurta herkkua talvella..:)
VastaaPoistaPunajuuria nam...ne on hyviä leivänpäällä.Ootko koskaan tehny borssikeittoa se se vasta hyvää on ,sitä syödään smetanan kera.?
VastaaPoistaBorssikeittoa olen syönyt ja ihan hyvältä se on maistunut. Koskaan en ole itse sitä valmistanut, jotenkin jäänyt vain tekemättä:)
PoistaPunajuuria pitää laittaa joka syksy, sillä niin herkkua ne on. Liisa
VastaaPoistaOnpa kiva blogi :)
VastaaPoistaOih.. aiheuttaako ne munuaiskiviä? Onneksi ei ole mitään oireita ollut siihen suuntaan!
VastaaPoistaKiitokset kaikille kommenteista<3 <3
VastaaPoistaPunajuuret on ihania :) Syksyllä on mukava säilöä kaikkea talvea varten jemmaan :)
VastaaPoistaPunajuuret ovat hyviä! :)
VastaaPoistaIhana blogi sinulla! Olenkin täällä ensimmäistä kertaa. Niin kauniita kuviakin. - Mukavaa loppuviikkoa Pihakuiskaajan puutarhasta.
VastaaPoistaOi kiitos, Anneli.. ja tervetuloa takaisin:)
PoistaSäilöminen on mukavaa! Minä olen keitellyt omenamarja-aroniamehua sekä omenakanelihilloa. Varsinkin tuo hillo on mieleeni. Etikkapunajuuri ei kuulu suosikeihin, vaikka ihanan värisiä nämä mukulakasvit ovatkin. Joten en ole koskaan niitä säilönyt. Mukavaa että laitoit reseptinkin mukaan, josko vaikka jollekin joululahjaksi? ;-)
VastaaPoistaOmenakakanelihillo kuulostaa todella hyvälle, samaten tuo omanamarja-aroniamehu:)
PoistaHerkullisen näköisiä etikkapunajuuria. Säilöminen on hauskaa. Säilöin itsekin ennen kurkut ja punajuuret, sekä paljon muuta. Nyt on jäänyt.
VastaaPoistaNautinnollisia herkkuhetkiä ja mukavaa loppuviikkoa :-)
Nams. Ihan rupesi tekemään punajuuria mieli. Kiitos ohjeesta.
VastaaPoistaVoi nää on niin parhaita
VastaaPoistaKiitokset kaikille kommenteista:)
VastaaPoista