maanantai 26. syyskuuta 2016

Etikkapunajuuret

Kun keittiössä tuoksuu säilötyt punajuuret.. ulkona on syksy ja ruska kauneimmillaan.  Vielä on sen verran lämmintä, että on ihanaa olla ulkona auringon paistaessa. Iltaisin on mukava sytytellä tuikkuja palamaan parvekkeelle ja pöydille ja nauttia niiden tuomasta tunnelmasta. On se vaan niin upeaa, kun meillä on neljä vuodenaikaa.

Tänään minä olen säilönyt punajuuria ja esikeittänyt porkkanoita, pakastimeen.



Ohje; vanha keittokirja

3 kg punajuuria

Mausteliemi:
1 l vettä tai keitinlientä

3 dl sokeria

1 rkl suolaa

10 kpl neilikoita

10 kpl valkopippuria

5 dl väkiviinaetikkaa

Punajuurien päälle: 1 pala piparjuurta/noin 35g

Puhdista ja huuhdo punajuuret, älä katkaise juuria. Keitä ne pehmeiksi vedessä (keitin vajaan tunnin)

Vedä kuori pois juoksevan, kylmän vesihanan alla. Lado ne joko kokonaisina, lohkoina tai viipaleina puhtaisiin lasitölkkeihin.

Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 5 minuuttia, lisää etikka ja kiehauta liemi, kaada se kuumana punajuurien päälle tölkkeihin. Anna punajuurien jäähtyä. Kuori piparjuuri, leikkaa se palasiksi ja lisää muutama palanen punajuurien väliin, tölkkeihin. Sulje tölkit ja säilö viileässä. 




Helpoin tapa säilöä punajuuret, on tehdä liemi ja lisätä siihen valmis mausteseos.

noin 3 kg punajuuria
Liemi:

4 dl etikkaa (10 paino-%)
1-1 1/2 dl sokeria
1 l vettä
1 pussi mausteseosta punajuuren säilöntään

Keitä hyvin pestyt punajuuret kypsiksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä ja kuori. Pane punajuuret puhtaisiin tölkkeihin, pienet punajuuret kokonaisina, isot viipaleina tai lohkoina. Kiehauta liemi ja kaada se kuumana punajuurien päälle. Sulje tölkit, jäähdytä huoneen lämmössä ja säilytä viileässä.



Me ollaan ukkokullan kanssa punajuurien suurkuluttajia, tuo kolme kiloa ei pitkälle riitä. Lisää pitää vielä säilöä! Punajuuret ovat todella herkullinen lisä ruokalautasella. Minulla on myös tapana laittaa punajuuriviipaleita leivän päälle, leikkeleen sijasta.  Herkku, jota en voi vastustaa.


Nautitaan syksyn antimista!
-tuta-



25 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Ja itsetehtynä varmasti parempaa, kuin kaupan.
    Minä tykkään niin paljon punajuuresta. Mutta olenkin ainoa perheestä,
    joka sitä syö.
    Kivaa illan jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  2. Sama juttu. Meillä syödään enemmän kun kerkiin säilöä. Punajuuret ovat vielä maassa,täällä sen verran tuo syksy hinaa perässä kun siellä, mutta edessä urakka on. Kyllä omat punajuuret on hyviä!

    VastaaPoista
  3. Punajuuret ovat ihana herkku ja niistä saa tehtyä monenlaista suussasulavaa.

    VastaaPoista
  4. Punajuuria aion myös säilöä, niitä ei tänä vuonna ollut kasvussa mutta onneksi niitä saa tuoreena kaupasta, ihania ja raikkaita!

    VastaaPoista
  5. Punajuuret on kyllä ihania, tuli ihan vesi kielellä noita kuviasi katsoessa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos tästä ohjeesta olen säilönyt itsekin tykkään punajuurista:)

    VastaaPoista
  7. Mäkin keitän huomenna punajuuria, mutta me syömme ne heti.

    VastaaPoista
  8. Kiitos ohjeesta! Täytyy pitää tallessa, jos joskus vaikka innostun säilömään.

    VastaaPoista
  9. Sama täällä...etikkapunajuuret ovat suurta herkkua talvella..:)

    VastaaPoista
  10. Punajuuria nam...ne on hyviä leivänpäällä.Ootko koskaan tehny borssikeittoa se se vasta hyvää on ,sitä syödään smetanan kera.?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Borssikeittoa olen syönyt ja ihan hyvältä se on maistunut. Koskaan en ole itse sitä valmistanut, jotenkin jäänyt vain tekemättä:)

      Poista
  11. Punajuuria pitää laittaa joka syksy, sillä niin herkkua ne on. Liisa

    VastaaPoista
  12. Oih.. aiheuttaako ne munuaiskiviä? Onneksi ei ole mitään oireita ollut siihen suuntaan!

    VastaaPoista
  13. Punajuuret on ihania :) Syksyllä on mukava säilöä kaikkea talvea varten jemmaan :)

    VastaaPoista
  14. Ihana blogi sinulla! Olenkin täällä ensimmäistä kertaa. Niin kauniita kuviakin. - Mukavaa loppuviikkoa Pihakuiskaajan puutarhasta.

    VastaaPoista
  15. Säilöminen on mukavaa! Minä olen keitellyt omenamarja-aroniamehua sekä omenakanelihilloa. Varsinkin tuo hillo on mieleeni. Etikkapunajuuri ei kuulu suosikeihin, vaikka ihanan värisiä nämä mukulakasvit ovatkin. Joten en ole koskaan niitä säilönyt. Mukavaa että laitoit reseptinkin mukaan, josko vaikka jollekin joululahjaksi? ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omenakakanelihillo kuulostaa todella hyvälle, samaten tuo omanamarja-aroniamehu:)

      Poista
  16. Herkullisen näköisiä etikkapunajuuria. Säilöminen on hauskaa. Säilöin itsekin ennen kurkut ja punajuuret, sekä paljon muuta. Nyt on jäänyt.

    Nautinnollisia herkkuhetkiä ja mukavaa loppuviikkoa :-)

    VastaaPoista
  17. Nams. Ihan rupesi tekemään punajuuria mieli. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista

Se mitä näet ja miten näet ei johdu pelkästään näkökyvystäsi, vaan hyvin paljon myös sydämestäsi, sillä silmien juuret ovat sydämessä. Marleena Ansio