sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Luumu-kanelikakku

Oikein ihanaa ja tunnelmallista 3.adventtisunnuntaita. Tänään vietämme myös Pyhän Lucian päivää.

Muistan hyvin kuinka lapsena,💖 joka  joulukuun 13 päivänä,  katselin kotini ikkunasta Lucia-kulkuetta hevosvaunuineen, tonttuineen ja soihtuineen. Mielestäni kulkue näytti niin lumoavan kauniilta, että vieläkin pystyn aistimaan sen tuoman tunnelman.

Tänään minulla ei ole tarjolla lussekatteja, vaikka onkin valoa tuovan Lucian päivä, vaan herkullista luumu-kanelikakkua!


Luumu-kanelikakku!


                                                               PIPARIMURUPOHJA:
150 g                   piparkakkuja , esim. Annas pepparkakor
100 g                   Valio voita
1 tl                       kanelia

                                                               TÄYTE:
 4                          liivatelehteä
 2 dl                      Valio vispikermaa
 2 prk (à 200 g)    Valio maustettua rahkaa luumu-kaneli
 1 rkl                    sokeria
1 1/2 rkl               mantelilikööriä , esim. Disaronno

                                                               PUOLUKKAKASTIKE:
 4 dl   (200 g)     puolukoita
 n. 2 1/2 dl         vettä
 1/2 - 3/4 dl       sokeria
 2 tl                    maissitärkkelystä
                                                    
POHJA:
Murskaa piparkakut monitoimikoneessa tai muovipussissa. Kiehauta voi ja kaneli kattilassa. Nosta levyltä. Sekoita voisulaan piparimurut. Taputtele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (Ø 22 cm) pohjalle ja n. 3 cm ylös reunoille.
Paista murupohjaa uunin alatasolla 175 asteessa 7 - 8 min. Anna jäähtyä.
TÄYTE:
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen n. 5 min ajaksi.
Vaahdota kerma. Yhdistä rahka, sokeri ja likööri. (Halutessasi voit korvata liköörin 2 tl:lla vaniljasokeria.)
Valuta vesi liivatelehdistä. Sulata ne pienessä kattilassa 1 rkl:aan kiehuvan kuumaa vettä. Lisää liivate rahkan joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää kermavaahto.
Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle. Jätä pinta aaltoilevaksi. Peitä kelmulla. Anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia tai yli yön.
PUOLUKKAKASTIKE:
Mittaa kattilaan puolukat ja vesi. Anna kiehua keskilämmöllä n. 3 min. Purista marjat siivilän läpi. Makeuta mehu sokerilla. Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan kylmää vettä. Sekoita puolukkamehuun ja anna kiehua hetkisen. Tarkista maku. Jäähdytä.
Valuta kastikkeesta raitoja kakkupaloille. Koristele halutessasi tomusokerissa pyöritetyillä kokonaisilla marjoilla tai suklaalastuilla.
VINKKI
* Korvaa itse tehty puolukkakastike halutessasi valmiilla karpalo- tai vadelmakastikkeella, esim.
Marli. Ohje: Valio.fi


Kakun koristelin tällaisilla "kävyillä"
Pyörittelin kartion marsipaanista ja painelin siihen rikottuja suklaamuroja, päälle siivilöin tomusokeria!


 Valoa päiväänne toivotan!
-tuta-

.

11 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköistä kakkua, pitää tallettaa resepti ja kokeilla. Kirjasta taiteltu sydänkin on kaunis. Itse tein ensimmäisen kirjasta taitellun enkelin, kasvot vielä puuttuvat. Kirsi Kirsin käsitöitä-blogista

    VastaaPoista
  2. Tuo ohje on otettava talteen. Jospa veisinkin tyttärelle yllärinä kun joulupäivänä sinne m,enen syömään.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ja näyttää niiiiiiiin hyvältä. Ihanaa kolmatta adventtia

    VastaaPoista
  4. Näyttää niin hyvältä. Hyvää 3 adventtipäivää:)

    VastaaPoista
  5. Onpa herkullisen näköistä. Hyvää kolmatta adventtia :)

    VastaaPoista
  6. Ah mikä herkku. Tätä voisi kyllä kernaasti kokeilla mutta gluteenittomana.

    VastaaPoista
  7. Monta kivaa postausta, kun en ole ehtinyt vierailla blogeissa. Kertakaikkiaan ihana kirja-askartelu jälleen. Herkullisen näköinen kakku on syntynyt. Mukavaa joulunalusviikkoa tv liisa

    VastaaPoista
  8. Otanpa tästä pikkuisen vihjettä. Gluteeniton luumuliivatekakku on ajatuksissa tehdä jouluksi :)

    VastaaPoista

Se mitä näet ja miten näet ei johdu pelkästään näkökyvystäsi, vaan hyvin paljon myös sydämestäsi, sillä silmien juuret ovat sydämessä. Marleena Ansio