maanantai 25. syyskuuta 2017

Herkullinen kanttarellipiirakka

Pirteää syksyistä maanantaita sinulle!



Pohja:
3 1/2dl vehnäjauhoja
1/2dl Pirkka kaurahiutaleita
1tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 1/4dl rypsiöljyä
1/2dl kylmää vettä

Pohja: K-ruoka.. Täyte: sovellettu!

Periaatteessa täytteeksi voi laittaa lähes mitä tahansa, grillattua kanaa, kinkkusuikaleita, pekonia sieniä.. vain mielikuvitus on rajana.

Täyte:
5-6dl kantarelleja
1(n. 120 g) iso sipuli hienonnettuna
2  kananmunaa
2dl kaurakermaa
ripaus mustapippuria
1rkl hienoksi pilkottua tilliä
5 pilkottua minitomaattia
Pinnalle muutamia pilkottuja juustonpalasia

Valmistus:
30 - 60 min
Mittaa jauhot ja rasva monitoimikoneen kulhoon. Käynnistä kone niin, että tulee murumainen seos. Lisää kylmä vesi. Sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka (halkaisijaltaan noin 26 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta pohja jääkaappiin jähmettymään.
Puhdista kanttarellit ja paloittele niitä hieman. Hienonna kuorittu sipuli.
Laita sipuli pannulle kuullottumaan. Lisää myös kanttarellit ja hauduta kuumalla pannulla niin, että neste haihtuu lähes kokonaan.
Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia 225 asteessa. Laske sen jälkeen lämpötila 200 asteeseen.
Levitä sieni-sipuliseos ja pilkotut tomaatit pohjan päälle. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma. Mausta seos mustapippurilla ja tillillä. Kaada seos vuokaan ja ripottele pinnalle juustonpalaset.
Paista piirakkaa vielä noin 20 minuuttia niin, että täyte on hyytynyt. Tarjoa sienipiirakka salaatin kanssa.



Olen ”perintönä” saanut sepelvaltimotaudin tai ainakin uskon niin. Turhan moni sukumme jäsen isänpuolelta.. on kuollut sydän- ja verisuonisairauksiin, liian aikaisin. Itse lopetin kovien rasvojen käytön ruoanlaitossa jo parikymmentä vuotta sitten.  Mutta leivonnassa ikävä kyllä, käytän vielä voita tai margariinia. Yleensä, kun näen reseptejä esim. missä on käytetty rypsiöljyä tai vastaavaa, niin tallennan ne myöhempää käyttöä varten. Vielä kun joku keksisi makoisan kermakakun, missä ei olisi kolesterolia, niin avot.

Olen itse kulinaristi ja tykkään hyvistä kermaisista ruoista, jälkkäreistä, leivonnaisita jne. Nyt sitten joudun pitämään suuni ristissä kuin jänis.. siinä välillä epäonnistuen.😓

Mukavaa alkavaa viikkoa sinne❤
-tuta-

22 kommenttia:

  1. Noin sitä joutuu säätelemään syömisiään tuon pumpun takia. samanlaisen perinnön olen minäkin perinyt isältäni ja nyt pelkään jättäneeni sen vielä omalle lapselleni, jota parasta aikaa tutkitaan Jo 30 vuotta on kaikenlaiset leivontaherkut olleet kiellettyjen listalla, milloin parmmin, milloin huonommin onnistuneesti.
    Oikein mukavia näitä ihania syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
  2. Minulle äidin puolella on ollut sepelvaltimotautia. Äidin isä kuoli sen takia ja vaikka Äitini kuolikin tapaturman seurauksena, ruumiinavauksessa löydetiin tuo kavala tauti.
    Mutta pakkohan sitä leivottaessa on käytää kunnon aineita..)

    VastaaPoista
  3. Herkulliselta näyttää! 😋
    Meilläkin isänpuolella on tuota tautia.
    Mukavaa maanantaita!

    VastaaPoista
  4. Herkulliselta näyttää kanttarellipiiras. Mukavaa alkanutta viikkoa:)

    VastaaPoista
  5. Hyvältä näyttää piirakkasi. Kokeilen kyllä ihan tällaisenaan sillä sieniä on ja tykkäämme kovasti. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvästä ohjesta.Kaikkea kohtuudella ja siten voi herkutellakin myös.Mukavaa viikkoa sinulle sinne koti suomeen.

    VastaaPoista
  7. Kiitokset teille.. Sepelvaltimotauti taitaa olle Suomen kansansairaus.. niin moni on sarastunut siihen. Luin myös että se on yleisin kuolinsyy.

    VastaaPoista
  8. Kuollaanhan täältä jokainen lopulta kuitenkin. Ei se aina kulje noin yksioikoisesti, että jos vältät sitä tai tätä, tai teet niin tai näin, et sairastu. Ei se ole niin yksinkertaista. Ei kaikki ole selitettävissä. Aikojen saatossa ruokailuun liittyvät ohjeetkin menevät ihan päinvastaisiksi. Mitenkäs oli kananmunat Margariineja pidettiin joskus terveellisinä ja makeutusaineita. Mutta jokainen tulkoon tässä asiassa uskollaan autuaaksi. Itsensä syyllistäminen ja liiallinen kurissapitäminen ei ainakaan kannata. Eli nautitaan, kun eletään ja otetaan löysemmin. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin.. minä olen tainnut valita sen kultaisen keskitien, herkuttelen aina välillä. Ja mistä noista nykypäivän ruoista tietää, mikä on "myrkkyä".. mikä ei.
      Kyllä minä sen tiedän, ”Yhtenä päivänä minun täytyy kuolla, mutta kaikkina muina haluan elää”.

      Poista
  9. Piirakka kyllä näyttää niin herkulliselta ja varmasti maistuu myös♥ Se on minusta hienoa että ihmiset ovat valmiita erilaisiin uhrauksiin, jos terveydentila sitä vaatii..Kaunista alkanutta syysviikkoa sinne♥

    VastaaPoista
  10. Namskis! Onpa tämä herkullisen näköinen ja varmasti näköinenkin :-) Tässä on minun versioni, käypä kurkkaamassa ;-)
    https://mustaasamettia.blogspot.fi/search/label/Kanttarellipiiras

    VastaaPoista
  11. Herkullisen näköistä!
    Kyllä voi ja kerma kuuluu meilläkin keittiöön.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  12. Ihana piirakka! Kerma ja voi ovat ilman muuta ruuanlaiton ykkösiä, sepelvaltimoiden ei kuitenkaan! Sain saman perinnön kuin sinäkin, mutta pihistellään jossain muualla sitten :D

    Ihanaa syysviikkoa sinullekin!

    VastaaPoista
  13. Nam, mitä ihanaa herkkua. Sienipiirakat on hyviä, itsekin tein pari viikkoa sitten suppilovahveroista ja kanttarelleista pellillisen.
    Voita käytän ja oliiviöljyä. Samanlaiset tautiperimät täälläkin. Itä-Suomi on oikea sydänsairauksien "luvattu maa".

    Uusien tutkimusten mukaan voi ei sairastuta, eikä kolesteroli,vaan matalatasoinen jatkuva tulehdus. Osa lääkäreistä myöntää, osa ei edelleenkään.
    Joten jokainen päättäköön kohdallaan itse :-D
    Ihanaista viikkoa sinulle

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maahinen.. tästäkin olen lukenut, välillä ei tiedä mitä suuhunsa laittaa. Ensin kielletään ja sitten kumotaan ja sitten jälleen kielletään. Leivonnassa minulla on tapana käyttää voita, koska se antaa sen hyvän maun.

      Poista
  14. Voita on vaikea korvata leivonnassa mitenkään. Tosin joissakin harvoissa asioissa käytän rypsiöljyä ja on mennyt perheessä huomaamatta. Voi on myös ainoa kalanpaistorasva.
    Sydänjutuissa ensimmäinen vaaratekijä on tupakointi. Vanhemmalla iällä perimä ei vaikuta enää. Mutta elämä on täynnä valintoja, suurempiakin kuin mitä suuhunsa laittaa. Jos joku "sortuu" joskus, se ei maailmaa kaada.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi on voita ja justiinsa se tärkein, hyvää makua antava aine leivonnassa. Ruoanlaitossa olen jo kauan käyttänyt öljyjä♥ Tupakoinut en ole koskaan ja siitä olen onnellinen.

      Poista
  15. Voi kantarellipiirakkaa, kyllä vesi herahti kielelle. Täältä en ole löytänyt kantarelleja lainkaan. Tosin tuotahan voisi kyllä tehdä suppiksilla tai tateillakin, kun niitä löytyy itseltä. Minä kyllä käytän voita ja kermaa, ihan säälimättä. Mukavaa viikkoa!!

    VastaaPoista
  16. Piirakka oikein kutsuu syömään, niin on muhevan sieninen :)
    Voi on kyllä korvattavissa, mutta se maku...

    VastaaPoista
  17. Varmasti on hyvää, makoisat on ainekset.

    Joskus harvoin tulee rasvaisempaakin syödä, niin järky kolestroli arvot.
    Hyvää tsyömistä saa kyllä vähemmän eläinrasvaakin käyttäen.
    Makua asiat ovat paljolti myös tottumusta.

    Hyvin tosiaankin on heilahtelevaa kun lukee näistä terveellisyys asioista.

    Hyvää viikkoa! :)

    VastaaPoista
  18. Herkulliselta näyttää piirakka, tuolla ohjeella voisi jotain versiota kokeilla, kun sienimetsä on jäänyt väliin. Ja eiköhän se niin mene, että kohtuus kaikessa jokaisella, silloin tällöin voi kyllä herkutella :)

    VastaaPoista

Se mitä näet ja miten näet ei johdu pelkästään näkökyvystäsi, vaan hyvin paljon myös sydämestäsi, sillä silmien juuret ovat sydämessä. Marleena Ansio